Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
BMW R1200GS: Kuninkaan paluu - Artikkeli - Nettimoto

BMW R1200GS: Kuninkaan paluu

Koeajot 06.05.2013

Uusi R1200GS on yksi moottoripyörähistorian onnistuneimmista päivityksistä. Se nostaa adventure-luokan riman jälleen pykälää korkeammalle.

Uuden GS:n julkaisu oli BMW:ltä samaan aikaa tiukan laskelmoitu ja riskejä täynnä oleva temppu. Edellisen sukupolven Gessu takoi edelleen kovia myyntilukuja ja ilmajäähdytteiseen bokserikoneeseen mieltyneet motoristit jatkoivat uusien pyörien ostamista. 

Siitä huolimatta BMW halusi uudistaa klassikkomallin ja puritanistien hermostumisen uhallakin siitä tehtiin ilma/nestejäähdytteinen. R-koneen tuominen uudelle vuosituhannelle on kuitenkin parasta mitä BMW on tehnyt aikoihin. 

Uusi R1200GS noudattelee ulkoisesti samanlaisia linjoja kuin aiemmat mallitkin. Saksalaisvalmistaja haluaa kuitenkin korostaa, että pyörässä ei ole säilynyt ainoatakaan vanhan mallin osaa. Uskoo ke haluaa, mutta lopputulos on kieltämättä erilainen kuin edellisessä mallissa. 

Mikä siinä bokserissa on niin hyvää?

Array

Se mikä on aiemmin tehnyt GS:n bokserikoneesta suositun, on aina jäänyt itselleni mysteeriksi. Kaksisylinterinen pata kun on kunnostautunut voimanlähteenä, joka omaa V-koneen tärinät ilman sen juurevaa vääntöä. 

Kaksisylinterisen bokserin luonteesta on uudessa mallissa jäänteenä enää äänimaailma, sillä uusiminen on tehnyt teholle ja väännölle ihmeitä. Uuden mallin 1170-kuutioisen padan teholukemat ovat 125 hv ja 125 Nm.

Tehon ja väännön kasvun myös huomaa. BMW:n moottori vääntää heti tyhjäkäynniltä ja voimaa riittää mukavasti lähes rajoittajalle saakka. Kaasuvaste on todella nopea ja Gessu reagoikin kaasuun tottumattomissa käsissä jopa turhan nopeasti. 

Nopeaan reagointiin kuitenkin tottuu nopeasti ja voimakas moottori voittaa puolelleen heti. Pyörä keulii helposti pelkästä kaasusta, mikä nostaa hauskuuskerrointa entisestään. Gessu lähentelee ruudikkaan moottorinsa ansiosta myös räyhäpyörämaailmaa. 

Paras jousitus ikinä?

Mutta eivät ne parannukset suinkaan lopu erinomaisesti valmistettuun koneeseen. Edellisen sukupolven ongelmapaikkoja on korjattu myös mm. luistokytkimen muodossa, mikä tekee ajamisesta aiempaa mukavampaa. 

Uudistuslistalle voidaan lisätä myös päivittynyt jousitusjärjestelmä, joka tosin on lisävaruste. Maahantuoja kuitenkin tiesi kertoa, että ainakin jokainen kotimaahan tuotu pyörä on varustettu dynaamisella iskunvaimennuksella. 

BMW:n kehittämä ESA on yksinkertaisesti markkinoiden hienoin. Jokaiselle ajomoodille (Enduro, Dynamic, Road ja Normal) on erikseen säädettävissä jousituksen tuntuma. Vaihtoehtoja on kolme: soft, normal ja hard. 

Nuo kolme vaihtoehtoa muuttamat iskunvaimennusta merkittävästi. Soft-asennolla kyyti on ilmajousimaisen pehmeää ja keinuvaa, mikä on varsinkin matka-ajossa melkoinen mukavuusvaruste. 

Pehmeästä ja keinuvasta kyydistään huolimatta se ei ole kovemmassakaan ajossa lainkaan hervoton. Tämä johtuu juuri dynaamisesta jousituksesta, joka säätää jousitusta automaattisesti maaston ja kuorman mukaan. Näin hyvin toimivaa järjestelmää en ole aiemmin kaksipyöräisessä tavannut. 

Hyvä kaveri mutkapätkille?

Hard-asennolla GS:stä kuoriutuu nopea mutkapätkien valtias. Ketteryys ja käsittelyn helppous ovatkin asia, joka on edelliseen malliin verrattuna nostettu uudelle tasolle. Siinä missä edellinen sukupolvi oli ajoittain pahasti yläpainoinen, on vuoden 2013-malli huomattavasti tasapainoisempi kokonaisuus.

Ketteryys tuo mahdollisuuksia myös irtonaisimmilla alustoilla ajamiseen. Norsumaisesti maastossa käyttäytyneen edeltäjämallin jälkeen uusi GS tuntuu huomattavasti kokoistaan kevyemmältä. 

R1200GS on siis kuin yhdistelmä 800-kuutioisen ketteryyttä ja 1200-kuutioisen voimaa ja vääntöä. Paperilla painoeroa F800GS:ään on ainoastaan 24 kiloa, mikä selittää ison Gessun ketteryyttä.

Matka-ajossa GS on omiaan. Koeajo piti sisällään mm. 1600:n kilometrin mittaisen Rautaperse-lenkin, joka suoritettiin kaiken lisäksi suurimmilta osin alle +5 asteen lämpötilassa. Kotimaan keväisissä keleissä BMW on ilman kelkkahaalaria turhan viileä, mutta muuten sen kanssa pärjää myös pidemmillä päivämatkoilla.

Voiko ilman vakionopeudensäädintä pärjätä?

GS:n Säädettävä pleksi on maltillisen kokoinen, mutta se suojaa silti pahimmalta viimalta. BMW:n alkuperäislisävarusteena olleet kahvalämmittimet eivät jaksaneet pitää käsiä lämpimänä viileämmillä keleillä, mikä laskee mukavuuskerrointa. 

Sen sijaan vakiona pyörästä löytyvä vakionopeudensäädin toimii erinomaisesti ja matka-ajoa harrastaville motoristeille se on ehdoton lisävaruste. Sen kanssa kaasukäsi ei puudu ja myös oikea käsi saa tarvitsemaansa lepoa ajon aikana. 

Pelkkään matka-ajoon tarkoitettuihin pyöriin verrattuna GS:n toimintasäde on pienehkö. Täydellä tankilla kulkua riittää kaasukädestä riippuen n. 250-300 kilometriä, mikä on pitkillä siirtymillä melkoisen vaatimaton lukema. Toisaalta sen vahvuudet ovat juuri monipuolisuudessa, ei maratonmaisessa toimintasäteessä.

 • Array
 • Array
 

Onko nuorennusleikkaus onnistunut?

BMW on tehnyt hyvää työtä imagonsa nuorennusleikkauksen kanssa ja tästä hyvänä osoituksena on viime vuosilta erityisesti S1000RR. Samaan kastiin voidaan laskea myös uuden polven GS, jonka luulisi houkuttelevan myös nuorempaa ostajakuntaa. 

Imagolle suuri merkitys on erityisesti ulkonäöllä, joka on päivittynyt uuden mallin myötä aggressiivisempaan suuntaan. R1200GS ei enää näytä pappamallin matkapyörältä, vaan dynaamiselta jokapaikanhöylältä. 

Kaiken kaikkiaan uusi R1200GS on yksi parhaimmista koskaan tehdyistä moottoripyöristä. Se on yhdistelmä hienosti muotoiltua adventurea, väkivahvaa moottoria ja ketterää käsiteltävyyttä. Esitys on niin vahva, että muilla valmistajilla tule olemaan vaikea paikka nousta kuninkaaksi kuninkaan paikalle. Todennäköisesti se on tekemätön paikka.

Tuomas Rajala

Kehuja: moottori, ketteryys, varustelu, monikäyttöisyys, ulkonäkö

Parantamisen varaa: tehottomat kahvalämmittimet

Tekniset tiedot:

Moottori: 1170-kuutioinen, 4-sylinterinen vastaiskumoottori, ilma/nestejäähdytetty, kaksi nokka-akselia
Puristussuhde: 12,5:1
Teho: 125 hv (92kW) @ 7750 rpm
Vääntö: 125 Nm @ 6500 rpm
Huippunopeus: yli 200 km/h
Vaihteisto: 6-portainen sakarakytkinvaihteisto
Akseliväli: 1507 mm
Etujarru: 2-levyiset uivat levyjarrut, 4-mäntäinen radiaalinen jarrusatula
Takajarru: 1-levyinen, 2-mäntäinen uiva jarrusatula
Runko: Kaksiosainen runko, jossa etu- ja takaosa sekä kantava moottori-/vaihteistoyksikkö
Istuinkorkeus: 850/820 mm
Renkaat (etu/taka): 120/70 R 19” & 170/60 R 17”
Kuivapaino: 238 kg
Tankki: 20 litraa
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Kommentit

Nettimoton käyttäjien antama arvosana:
Myynnissä - BMW R
OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä