Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
BMW R 1200 C - kruisailuun - Artikkeli - Nettimoto

BMW R 1200 C - kruisailuun

Koeajot 29.05.2005

Tämänkertaiset tyypit otettiin BMW R 1200 C:llä, joka on myynnissä yksityisellä myyjällä Helsingissä ( www.nettimoto.com/274862 )

Taustaa…

Koeajopyörä edustaa yllä mainitun malliston ensimmäistä vuosikertaa. Pyörä ei kovin merkittävästi ole muuttunut vuosien varrella. Sytytystulppia on nykyään kaksi pyttyä kohden, lisäksi vaihteistoon on tehty pieniä muutoksia vuoden 2004 malliin. Jos ulkoisia muutoksia on tehty, on ne siinä tapauksessa tehty hyvin maltillisesti. ABS-jarrut ovat valinnaiset, koeajopyörässä jarrut ovat perinteiset.

Kylmät tyypit…

Bemari on tyylikäs, siitä ei pääse mihinkään. Leveä bokserimoottori, muhkean muotoinen tankki ja tyylikkään omaperäinen etujousitus erottavat pyörän ns. main-stream –tuotteista. Tämä tyylikkyys sai aikaan myös sen, että päässä ollut räikeä komposiittikypärä tuntui lähes rienaavalta tyylirikolta…

Allekirjoittaneen ajettua viimeiset viisi kautta lähinnä sporttisemman oloisilla pyörillä, oli kylmiltään otetussa ajoasennossa hiukan hakemista. Kädet nousevat lähes hartioiden korkeudelle ja polvikulma on kutakuinkin 90 asteessa. Ajoasentoa mallattaessa huomaa myös, ettei kyseessä ole mikään pieni pyörä, Bemun astuessa vaa’alle neula pysähtyy noin 240 kiloon. Mittaristo tarjoaa pakolliset tiedot, nopeusmittarin lisäksi edessään näkee rykelmän varoitusvaloja, ei muuta.

Liikkeelle…

Virta päälle, kytkin pohjaan ja napin painallus. Bokseritwini herää välittömästi eloon. Pytyissä mylläävät melkoiset massat, jotka tyhjäkäynnillä ilmoittavat itsestään kunnon tutinoina. Tutinat heikkenevät kun kierroksia nostaa hivenen, samalla käy ilmi tietty huojunta, jonka pitkittäin asennettu kampiakseli aiheuttaa. Pyörä huojahtaa selvästi sivusuunnassa kun tuppia vääntää pyörän seistessä paikallaan. Keppivedon myötä ykkösen kytkeytyminen ei tapahdu perinteisen ”klonk-kuittauksen” saattelemana, vihreän valon sammuminen on usein ainoa merkki siitä, että pykälä on päällä. Aluksi tämä hiukan oudoksuttaa, sillä vaihteisto ei täsmällisyyden osalta vedä vertoja esimerkiksi japsipyörien lyhytliikkeisille, kevyille ja tunnokkaille laatikoille. Muutamaan otteeseen valoista lähdettäessä huomasin, ettei ykkönen ole silmässä vaikka N-valo sammui. Uusi polkaisu, kevyesti kaasua, kytkin ylös ja pehmeästi liikkeelle.

Ensimmäiset kilometrit sujuvat totuttelun merkeissä, ajoasennon lisäksi myös perinteinen ”bemarismi” toi oman lisämausteensa ajoon: Vilkkuja käytetään peräti kolmen kytkimen voimin. Tangon molemmissa päissä on oma vilkkupainike, oikealla lisäksi vilkun palautus. Muutamaan otteeseen tuli myös todettua, ettei vasemmalla ole vilkun palautusnappia. Siellä on äänitorvi. Se toimii.

Kaupungissa R 1200 C:n tekee helpohkoksi ennen kaikkea matalalla sijaitseva painopiste sekä yhtä matalalla majaileva muhkea vääntöhuippu. Ykkönen on melko pitkä, mutta pyörä lähtee valoista hyvin helposti ja lähes olemattomalla kaasunkäytöllä. Tärinät lakkaavat heti tyhjäkäynnin yläpuolella, kolmos- ja nelosvaihde ovat hyvin käyttökelpoisia kruisailtaessa Kaivopuiston rantabulevardeja pitkin. Se mainittu vääntö saa aikaan sen, ettei puuttuvaa rundikelloa jää kaipaamaan. Veto on pehmeää mutta pontevaa.
 • Array
 • Array
 
Koeajopäivänä tuuli oli voimakasta, mikä toi moottoritieajoon pientä huojakkuutta. Ajettu yksilö on varustettu reilun kokoisella tuulisuojalla, joka suojasi allekirjoittaneen keskivartaloa hyvin mutta ohjasi ajoviiman aika tarkasti kypärän alle. Viisi – kymmenen senttiä lyhyempi kuski pääsisi lähes kokonaan viimalta suojaan. Toisaalta tämä pieni viima pitää nopeudet kurissa ja ajokortin taskussa. Mutkateille päästyäni kävi ilmi, että Bemulla voi syöttää menemään syheröäkin tietä aika huolella. Kallistusvarat riittänevät useimmille, vaihdekeppiin ei tarvitse kajota alkuunkaan. Huipputeholla ei mässäillä, mutta se voima, jonka BMW tarjoaa, on heti käytettävissä kierrosluvusta riippumatta. Pyörän tyylikäs ulkoinen olemus leimaa melko voimakkaasti ajotyyliä myös hyväkuntoisilla mutkateillä. Ajo on rauhallista liukumista, juuri sitä cruisereille ominaista etenemistä. Räppäilevä ajotyyli on Bemarille yhtä ominaista kuin Ahveniston moottoriradan kiertäminen HKL:n bussille.

Mitä jäi käteen?

Vuoden neljäs koeajo sulki tavallaan ympyrän; ison katupyörän kautta supersport-tykkiin ja street-fighterista customiin. Kaikkia on lähestyttävä eri tavoin, pyörien vertaileminen keskenään ei ole millään tavalla perusteltavissa. BMW:n käyttöominaisuudet ovat ihan mukiinmenevät, pyörän luonteen mukaiset. Toisaalta tyyli on se seikka, joka päällimmäisenä jäi mieleen. Bemu ei muistuta mitään muuta merkkiä, se on ylpeästi oma itsensä omine teknisine ja ulkonäöllisine erikoisuuksineen. Toisaalta BMW:n status on moottoripyörien puolella yhtä voimakas kuin autojenkin puolella. Pyörä ei ole halpa, ei tavanomainen. Se on BMW.

Kommentit

Nettimoton käyttäjien antama arvosana:
Myynnissä - BMW R
OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä