Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Can-Am Outlander – Metsämörkö neljällä tai kuudella pyörällä - Artikkeli - Nettimoto

Can-Am Outlander – Metsämörkö neljällä tai kuudella pyörällä

Koeajot 08.12.2014

Off-road-mönkijät eivät enää ole vain tylsiä työjuhtia, sillä oikeassa ympäristössä niistä kuoriutuu ensiluokkaisia huvilaitteita.

Can-Am Outlander-mallistosta löytyy kuusi erilaista työkalua erilaisiin ajotilanteisiin. Kuusikko pitää sisällään työkäyttöön ja puhtaampaan huvitteluun tarkoitettuja malleja.

Outlander 500 DPS T3 ja Outlander 6×6 XT T3 perustuvat molemmat nelipyöräiseen Outlander-emomalliin. 6×6-malli on nimensä mukaan kuudella pyörällä vetävä ja väkivahva maastomalli, joka selviytyy ankarista olosuhteista.

Nelipyöräinen perusversio on puolestaan ketterä metsäveikko, joka sekin tarjoaa hyvää etenemiskykyä ja teknisesti vakuuttavan kokonaisuuden.

Rakennettu samalle pohjalle

Array

Mallit perustuvat samalla pohjalle ja karkeasti voidaankin sanoa, että moottoria lukuun ottamatta kuusipyöräinen malli on pikkuveljen kanssa yhteneväinen keulasta keskimmäisiin renkaisiin saakka.

Nelipyöräisen version moottori on Rotaxin 500-kuutioinen V2. Nestejäähdytteinen pata tuottaa 46 hevosvoimaa, mikä kuljettaa Outlanderia niin vaikeakulkuisessa maastossa kuin maantiellä.

Kuusipyöräisen 6×6-mallin moottori on kuutiotilavuudeltaan puolet suurempi ja jalkojen välissä mouruaa 1000-kuutioinen Rotax, joka on markkinoiden voimakkain mönkijämoottori.

Tehostaan huolimatta 6×6-malli ei missään nimessä tavoittele kovia nopeuslukemia, vaan juurevaa vääntöä ja voimaa, jonka ansiosta kuudella pyörällä vetävä järkäle etenee metsikössä vaivatta.

Kuraa, kivikkoa ja kaatuneita puita

Testipäivä pitää sisällään pääasiassa tietöntä taivalta hakkuualueella. Reitti on paikoitellen erittäin haastava ja molempien mallien ominaisuudet pääsevät arvoisensa haasteen eteen. Testilenkki pitää sisällään kuraa, lunta, joen ylityksiä, kaatuneita puunrunkoja ja ankaraa kivikkoa.

Neli- ja kuusipyöräisen Outlanderin vahvuudet käyvät ilmi nopeasti. Nelipyöräinen on ketterä ja kevyt ajettava. Koko- ja painoero saavat sen taipumaan ahtaista paikoista ja kokonaisuus on helpommin hallittavissa.

Outlander DPS T3 on samaan aikaan kuusipyöräistä mallia kiikkerämpi ja suuremmissa kivikoissa se vaatii parempaa ajolinjan suunnittelua. Vaikka kaikki neljä pyörää vetävät, jää se muutamaan otteeseen pulaan silloin kun meno yltyy haastavammaksi.

Kivikossa luonto punnitaan

Pahimmat paikat ovat jyrkkiä joenpenkkoja, joista nelipyöräisen nostaminen takaisin ajouralle vaatii työtä. Myös korkeat kivikot aiheuttavat pikkuveljelle haasteita. Paikoitellen ajaudutaan tilanteeseen, jossa pitoa on vain yhdellä renkaalla ja Can-Am vaatii työntöapua päästäkseen pinteestä.

Ketteryys tekee normaaliversiosta myös hieman hervottoman ajettavan. Epätasaisessa maastossa se soutaa puolelta toiselle ja töyssyisemmällä alustalla balanssia tekee mieli pitää yllä nousemalla seisomaan.

Nelipyöräinen DPS T3 on varustettu kolmiasentoisella dynaamisella ohjaustehostimella, joka tekee huonolla alustalla ajamisesta mukavampaa. Ilman tehostusta kädet olisivat hapoilla varmasti jo vartin ajon jälkeen.

Kuusipyöräinen 6×6-malli jatkaakin sulavasti siitä mihin nelipyöräversio jää. Paikat joissa perusversio alkaa nikottelemaan sujuvat 6×6-versiolla vaivatta. Ajaminen on muutenkin rauhallisempaa, sillä taaimmainen pyöräpari rahoittaa käytöstä.

Kuuden vetävän pyörän ansiosta XT 6×6:en ohjaimissa ei juuri tarvitse nousta seisomaan, sillä eteneminen on rauhallisempaa. Kuusipyöräisen ohjaimissa tuntuu siltä, että alla olisi ilmajousitettu alusta.

 • Array
 • Array
 

Karu maasto on lastenleikkiä

Etummaisten ja takimmaisten pyörien akseliväli on pitkä, minkä ansiosta vetävillä pyörillä on pitoa joka tilanteessa. Joenpenkat ja korkeat kivikot ovat 6×6:lle lastenleikkiä.  Sen kanssa voi huoletta ajaa toivottomilta vaikuttavia reittejä. Samaan aikaan pitkä akseliväli tekee 6X6:sta kankeamman ahtaissa paikoissa.

Tasaisella maalla kuusipyöräinen puskee pahasti, mutta maastossa tilanne on täysin toinen. 6×6:n vahvuudet pääsevät esiin vasta silloin kun maasto muuttuu todella hankalaksi.

Tuhatkuutioinen Rotaxin moottori on väkivahva ja 6×6:n lavalle voi huoletta lastata sallitun 318 kg painoisen tavaramäärän. Lukema on huikea verrattuna siihen, että painoa kuusipyöräisellä mönkkärillä on ainoastaan 515 kg.

Made in Rovaniemi

Vaikka Can-Amin valmistaja Bombardier Recreational Products on kanadalaisyritys ja mönkijät kulkeutuvat valmiina kokoonpanoina Suomeen, on kuusipyöräisen toteutuksessa suomalaisella osaamisella iso merkitys.

6×6-mallien takimmainen pyöräpari ja sen voimansiirto nimittäin valmistetaan Rovaniemellä. Suomalaistehtaan kädenjälki näkyy maailmalla erityisesti Pohjoismaissa, sillä kuusipyöräisiä Outlandereita myydään hyvin Norjan haastaviin olosuhteisiin.

Molempien mallien vaihteisto on portaaton CVT ja laatikossa on kaksi nopeusaluetta eteen, peruutusvaihde, parkki ja vapaa. Laatikko toimii erinomaisesti sekä maastossa että maantiellä, mutta vaihteiden vaihtaminen on paikoin hieman voimankäyttöä.

Vaikka nelipyöräinen Outlander DPS T3 on kaksikosta heikompi haastavassa maastossa, on kuitenkin todettava, että molemmat mönkijät ovat etenemiskyvyltään huikeita. Ilman kokenutta opastajaa suuri osa reiteistä olisi varmasti jäänyt ajamatta.

Off-road-mönkijät mielletään helposti tylsiksi traktorimaisiksi työjuhdiksi, mutta hauskuuskerrointakin löytyy. Erinomainen tekniikka tekee Outlandereista monikäyttöisiä laitteita, joilla hoituvat niin metsätyöt kuin reippaampi huviajelukin.

Tuomas Rajala

Can-Am Outlander 500 DPS T3:

Moottori: 2-sylinterinen, 499 cm3 V2-bensiinimoottori
Teho: 46 hv
Vetotapa: Neliveto
Vaihteisto: Portaaton CVT-vaihteisto
Käynnistys: Sähköinen
Maavara: 279 mm
Akseliväli: 1295 mm
Mitat (pit/lev/kork):  2184mm/1168mm/1260mm
Paino: 324 kg
Hinauskapasiteetti: 750 kg (jarrullinen kärry)
Kuormauskapasiteetti (etu/taka): 45 kg / 90 kg
Hinta alkaen: 8490€
Lisätietoja: http://www.brpscandinavia.com/FI/
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Kommentit

Nettimoton käyttäjien antama arvosana:
OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?