KTM Freeride E – Enduron sähköinen tulevaisuus

Koeajot 05.08.2014

KTM on tällä hetkellä yksi prätkämaailman kapinallisimmista valmistajista. Uudet tuulet alkoivat puhaltaa kun Itävaltalaisvalmistajan johtajan pallille kohosi uudistushenkinen ja riskejä kaihtamaton Stefan Pierer.

Muutaman viime vuoden aikana Pierer on laittanut tuotantoon toinen toistaan radikaalimpia tuotteita, joista parhaimpina esimerkkeinä voidaan pitää 1300-kuutioista Super Duke 1290:aa.

Markkinoiden härskeimmän nakusportin lisäksi ennakkoluulottomuus ilmenee uuden KTM Freeriden kohdalla. Se on crossipyörä, jonka kyytiä tahdittaa sähkömoottori. Se on kaksipyöräisten maailmassa harvinaisuus ja todellinen kummajainen.

Samaan aikaan kun Amerikkalaisvalmistaja Harley-Davidson julkaisee videoita ensimmäisestä sähköprototyypistään, tuo KTM markkinoille tuotantopyörän, joka saa kunnian olla ensimmäisiä sähkökäyttöisiä moottoripyöriä.

Tenhoavaa voimaa

Array

Freeriden konsepti on kieltämättä viehättävä. Se tuottaa 125-kuutioisen crossin tehot ja 350-kuutioisen väännön. Kaiken lisäksi huiput saavutetaan välittömästi, eikä sähkömoottorilla tarvitse odotella polttomoottorin tavoin kierrosluvun täyttymisiä.

Ajokokemus on sekin persoonallinen, sillä äänimaailma eroaa melkoisesti yksimukisen crossarin raa’asta soinnista. Käynnistyminen on äänetöntä ja ajamisen aikana suurin ääni kuuluu ketjujen kilinästä ja kahinasta.

Koeajoa seurasi kourallinen uteliaita moottoripäitä, jotka toinen toisensa jälkeen ihmettelivät laitteen tuottamaa äänimaailmaa. Tai oikeammin sen puutetta.

Se onkin asia, joka tekee Freeride E:stä niin radikaalin ja erikoisen moottoripyörän. Melusaasteen näkökulmasta sähköisyys mahdollistaa ajamisen paikoissa, jotka ovat aiemmin olleet poissuljettuja. Ensimmäiseksi tulevat mieleen kaupungin keskusta-alueet.

Viis melusaasteesta

Siinä mielessä kovassa vastatuulessa ollut moottoriurheilu saattaisi saada sähköisyydestä kaipaamansa piristysruiskeen, sillä enää kukkahattutädit eivät voi valittaa ainakaan liiallisesta ääni- tai saatehaitoista.

Freeride E on edistyksellinen muutenkin kuin sähköisen moottorinsa puolesta. Pyörä on nimittäin siro, kevyt ja ketterä. Pyörä painaa ajokunnossa ainoastaan 94 kiloa, josta akku nielaisee neljänneksen.

Onkin melko kummallista, että noin tunnin ajot tarjoava akku painaa 27 kiloa ja maksaa kaiken lisäksi melkein kolmanneksen pyörän hankintahinnasta. Se kertoo karua kieltä akkuteknologian paikoillaan polkemisesta.

Kun akkutekniikka saadaan samalle tasolle muun kehityksen kanssa, hinnat laskevat, ajoajat pitenevät ja tehot lisääntyvät. Tällä hetkellä suurin tehoa rajoittava tekniikka on juuri akun kapasiteetti.

Akun kestosta homma ei jää kiinni

Mutta rehellisyyden nimissä on todettava, että ainakaan harrastajakäytössä akun kestävyys ei ole kynnyskysymys, sillä erityisesti crossiradalla operointia silmällä pitäen tunti on aivan riittävän pitkä aika.

Nykyisellä akulla KTM Freeride E:stä irtoaa tehoa 33 hevosvoimaa ja vääntöä 44 Nm. Luvut eivät paperilla päätä huimaa, mutta sähkömoottorin teho on hyvin toisenlaista kuin polttomoottorissa.

Tällaisilla lukemilla Freeride E tuntuu rivakalta peliltä erityisesti harrastelijakuskin käskytyksessä. Pienellä radalla sen potentiaalista pystyy hyödyntämään noin 50%, joten vetomiehen näpeissäkään teho ei ole ensimmäinen asia, joka loppuu kesken.

Sähköpyörällä ajaminen on kokemus, joka ei hetkeen unohdu. Ajaminen on naurettavan helppoa ja siksi ajamisessa voi keskittyä olennaiseen. Perinteiseen prätkään tottuneelta uusien hallintalaitteiden omaksuminen vie hetken, mutta pian paluuta ei ole.

 • Array
 • Array
 

Helppoa, mutta ei tylsää

Sähköpyörän ehdottommia vahvuuksia ovat nimenomaan helppokäyttöisyys, joka tekee offroadin ajamisen aloittamisesta helppoa. Se ei kuitenkaan tarkoita tylsyyttä, sillä tehoa Freeride E:stä löytyy riittämiin.

Koneessa on kolme eri ajotilaa, joista ensimmäinen on aloitelijoille. Kakkosmoodi on tarkoitettu leppoisampaan enduroajoon ja kolmas ajotila hyödyntää koneen koko potentiaalin.

Ajotilojen vaikutus on merkittävä ja sen ansiosta se soveltuu monen tyyppisille ja tasoisille kuskeille. Ajotilan vaihtaminen sujuu penkin etuosassa olevasta valitsimesta, joka kertoo myös akun kapasiteetin.

Ajaa saa A-kortilla

Hienoa KTM Freeride E:ssä on myös se, että sitä saa ajaa A1-kortilla. Tällä haavaa tarjolla on vain kilvettömiä pyöriä, mutta loppuvuodesta tulossa on myös tieliikenteeseen tarkoitettu pyörä.

Freeride E on varmasti loistava peli myös katurenkailla varustetuksi supermotoksi. Ainoa miinus jokapäiväisessä ajossa on luonnollisesti akun kesto. Toisaalta kaupunkiajokkina se on omaa luokkaansa.

Yksi sähköpyörän ratkaisevista tekijöistä on luonnollisesti se kuinka nopeasti akku saadaan ladattua täyteen toimintavalmiuteen. Freeride E:n kohdalla se ottaa puolitoista tuntia, mikä on kohtuullinen aika.

Pikalatausmahdollisuuksia ei luonnollisesti ole tarjolla, kuten vaikkapa sähköautoille, mutta ongelman voi toki ratkaista kahdella akulla. Se tosin ei ole halpaa lystiä, kuten tuli jo aiemmin todettua.

Miksi enää ostaa polttomoottorilaite?

Ensiajatus Freeride E:stä on mielenkiintoinen kuriositeetti, mutta toiminnaltaan se on niin vakuuttava, että sen voi hyvin kuvitella ostavansa jokapäiväiseen harrastuskäyttöön.

Sähkömoottoripyörän kokeilemisen jälkeen on hankala löytää syitä polttomoottorilla varustetun pyörän ostamiselle. Erityisesti crossipuolella kaksitahtiset bensalaitteet kun eivät ole sieltä kaikkein huoltovapaimmasta päästä.

Freeride E sen sijaan on toista maata. Konetta ei tarvitse availla muutaman kymmenen tunnin välein, vaan sähköpata on täydellisen huoltovapaa voimanlähde. Ainoa mikä uupuu, on yksimukisen padan karski sointi.

Tuomas Rajala

 

Kehuja: uusi konsepti, keveys, helppo ajettavuus, yksinkertainen tekniikka, monipuolisuus

Parantamisen varaa: korkeahko hinta

KTM FReeride E

Moottori: 7,5 kW:n sähkömoottori
Teho: 33 hv (22 kW)
Vääntö: 44 Nm
Akku: Litium-ioni
Latausaika: 1,5 tuntia
Runko: Teräs-alumiini komposiitti
Joustovara (etu/taka): 250 mm / 260 mm
Akseliväli: 1418 mm
Istuinkorkeus: 910 mm
Paino: 95 kg
Hinta: 11 400€
Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä