MP18-messut – Tarjolla superkalliita matkapyöriä ja retronakuja

Jutut 07.02.2018

Kausi 2018 tuo markkinoille Premium-autojen hintaisia matkapyöriä, tunnelmallisia retroja ja edullisia arkipyöriä.

Yksi messujen kiinnostavimmista uutuuspyöristä on varmasti BMW:n uusi keskiluokan seikkailupyörä F850GS. Pikku-Gessu jatkaa F800:n perinteitä, mutta maahantuojan mukaan uusi malli on koko lailla täydellisesti uudistettu. Uusi 50-kuutioita suurempi rivikakkonen tuottaa 95 hevosvoimaa, mikä on 10 edeltäjämallia enemmän. Vääntöäkin on tullut muutama yksikkö lisää.

Samoilla apajille pyrkii myös Triumphin uusi Tiger 800, jonka speksit menevät hyvin yksiin BMW:n kanssa. Molempien teholukema on 95 hevosvoimaa, mutta Triumphin tapauksessa moottori on kolmesylinterinen. Pikku-Tiikerin motti on varmasti uudemmassa painoksessakin vertaansa vailla, joten kisa keskiluokan adventure-kuninkuudesta on tulevalla kaudella entistä kovempaa.

Samalla brittiläisvalmistaja vetäisee uusiksi koko Tiger-perheen, sillä uusintapainokset tulevat myös Tiger Sportista ja 1200 Tigerista. Ison Tikrun päivityslista on pitkä, sillä valmistajan mukaan uutuudessa on yli 100 muutosta edeltäjämallin verrattuna. Tehoa 1200 Tigerista irtoaa 141 hevosvoimaa ja painoa on 11 kiloa aiempaa vähemmän. Lisäksi pyörässä on kaarre-ABS:t ja semi-aktiivinen jousitus.

Adventure-luokan ja matkapyörämaailman välimaastoon iskee puolestaan Yamaha, jonka MT-tuoteperheeseen tuodaan taas uusi malli. Uutuuden nimi on Yamaha MT-09 Tracer GT, joka on varusteltu perus-Traceria hulppeammin. Siitä löytyy mm. laukkusarja, suurempi pleksi, tilavampi tankki ja vakionopeudensäädin.

Uusi Honda Gold Wing on tosiasia

Array

Matkapyöräpuolella uutuuksia tulee lähinnä japanilaisvalmistajilta. Hondan ehdottomasti suurin uutuus on klassinen matkasohva GL 1800 Gold Wing. Se on aiempaa kevyempi, kompaktimpi ja teknisempi. Jousitus toimii sähköllä, kuten myös pleksi. Uudistuslistalta löytyy lisäksi fly-by-wire –kaasu, avaimeton käynnistys ja DCT-vaihteisto.

Gold Wingin moottori on edelleen 1800-kuutioinen ja kuusisylinterinen. Tehoa muhkea moottori tuottaa 125 hevosvoimaa ja vääntöä kunnioitettavat 170 Nm. Mikään keijukainen uusi Wingi ei edelleenkään ole, mutta massa on saatu painettua alle 400 kilon. Hinta jää piirun alle 50 000€:n, joten kaikkein halvin matkakumppani Honda ei ole.

Kawasaki lähestyy matkapyöräluokkaa hyvin toisenlaisesta näkökulmasta. Messujen mielenkiintoisin Kawasaki-malli on varmasti H2:een perustuva H2 SX, joka on ultranopea matkapyörä. 1000-kuutioinen mekaanisesti ahdettu moottori on kuorrutettu matkaisemmalla päällysteellä. Vaikka SX-malli muistuttaa ulkoisesti H2:n perusmallia, on ajoergonomia matkailuun soveltuva.

SX-mallista on saatavilla kahta eri versiota, joista toinen on paremmin varusteltu SE-malli. Siitä löytyy vakiona mm. LED-kaarrevalot, kahvalämpppärit, quickshifter, koreampi pleksi ja launch control. Molemmissa malleissa kyydit takaa 210 hevosvoimaa tuottava upea ahdettu moottori, joka ei jätä kylmäksi.

Yamaha Niken luottaa kolmeen pyörään

Messujen suurimman kuriositeetin tarjosi ehdottomasti Yamaha, jonka kolmipyöräinen moottoripyörä Niken haluaa haastaa kaksipyöräisyyden. Se on ensimmäinen kallistamalla kääntyvä kolmipyöräinen ja valmistajan mukaan pyörässä on erinomaiset kaarreajo-ominaisuudet.

Nikenin moottori on MT-09:stä peräisin oleva kolmisylinterinen rivikone. Nikenissä on vakiona shifteri, vakionopeudensäädin ja säädettävät moottorikartat. Pyörä on valmistajan mukaan kaksipyöräistä turvallisempi, mutta tarjoaa silti moottoripyöräilyn iloa.

Nakupyörien suhteen tuleva ajokausi tarjoaa muutamia mielenkiintoisia uutuuksia. Yksi koviin myyntilukuihin Suomessakin iskevä keskiluokan nakupyörä tulee KTM:n leiristä. Kotarin Duke-mallisto laajenee entisestään ja mukaan kisaan astuu 790 Duke.

Keskiluokan nakupyörä KTM Duke 790 haastaa erityisesti Yamaha MT-09:n ja Triumph Street triple 765:n. KTM:n eväät ovat varsin herkullisen kuuloiset: 105 hevosvoimainen twini, molempiin suuntiin toimiva quickshifter, säädettävät ajomoodit, kaarre-ABS ja kallistuksen tunnistava luistonesto. Paketti on koko lailla pätevä ainoastaan 13 500€ maksavalta pyörältä.

Hondalta vihdoin uusi kilonaku

Kilosarjassa uutta suorituskykyistä nakumallia on tarjolla hieman yllättäen Honda-leiristä. CB1000R uudistuu kertaheitolla melko vastustamattomaksi paketiksi. CB1000R:n edeltäjämalli ei onnistunut vetoamaan tehonnälkäisiin nakun ystäviin, sillä moottori oli koko lailla ponneton. Uusi Neo Sport Café on kuitenkin toista maata.

CB1000R:n moottori on peräisin CBR1000RR:stä, mutta pataa on laimennettu istumaan paremmin nakumaailmaan. Mikään lussu se ei kuitenkaan ole, sillä 145 hevosvoimaa ja 104 Nm takaavat varsin rajun suorituskyvyn. Välitystensä ansiosta Neo Sport Café kiihtyy sataseen ripeämmin kuin Fireblade.

Vaikka moottori onkin varmasti vastustamattoman upea, on Hondan uutuusnakussa myös muodollisia etuja. CB1000R on pitkästä aikaa todella rohkea ja persoonallinen pyörämalli, joka miellyttää silmää retron ja modernin tunnelman yhdistelmänä.

Perinteikkäänä kurapyörävalmistajana tunnettu Husqvarna tuo muutaman vuoden tauon jälkeen markkinoille uusia katupyöriä sitten erinomaisen Nuda 900:n. Uutuusmallit ovat varsin trendikkään näköisiä nakuja, Vitiplen ja Svartpilen. Mottina toimii joko 701- tai 401-kuutioinen yksimukinen.

401-malli tuottaa 43 hevosvoimaa 701-malli puolestaan 73 kaakkia, mikä tekee Husqvarnasta markkinoiden tehokkaimman yksisylinterisen moottoripyörän. Äänimaailmankin voisi kuvitella puhuttelevan, sillä yksisylinteriset usein antavat kuulua itsestään. Hussen katumallit ovat varsin persoonallisen näköisiä pyöriä ja erityisesti 401-mallin hinnoittelu on houkuttelevaa, sillä autoveroineen se irtoaa 8000€:lla.

Nakupuolella kehitystään jatkaa myös Yamaha, joka julkaisee viime kauden myydyimpien pyörien joukkoon kuuluneen MT-09:n jatkojalostusversio SP:n. Sen uutuusarvo on värin lisäksi takaiskarissa, joka on Öhlinsin valmistama. Se korjaakin MT-09:n pahimman puutteen yksinkertaisella kikalla.

Supersportit uupuvat joukosta

Supersport-uutuuksia ei Helsingin Messukeskuksen lattialla juuri näkynyt, sillä viime vuonna uutuusmalleja tuli useimmilta valmistajilta. Yksi harvoista uutuusmalleista on Kawasaki ZX-10R SE, joka on huippuunsa varusteltu rataohjus. Poikkeuksellisen siitä tekee elektronisesti säätyvä huippualusta. Se on Showan valmistama ja tällä hetkellä se on parasta mitä prätkämaailmassa on tarjolla.

Kawasakin motorsport-tausta näkyy myös Ninja 400:n kohdalla. Kevyt ratapyörä edustaa luokkaa, joka on ainakin Suomessa toistaiseksi ollut varsin marginaalinen. 400-kuutioinen pikkumoottori tuottaa 45 hevosvoimaa ja 38 Nm, joten tehoreservi on vastaava kuin 90-luvun huippupiikkisissä. 168 kilon painoisena se lienee kuitenkin pienillä moottoriradoilla kohtuullisen ripeä pyörä.

Prätkämaailmassa adventure-kuumeen lisäksi vellonut retronälkä ei näytä tunnu häviävän. Retromalleja tulee tälle kaudelle mm. Kawasakilta ja Triumphilta. Retroilu näkyy erityisesti nakuluokassa, mutta tyylipuhtaita menneisiin aikoihin kaihoavia pyöriäkin messulattialla näkyi.

 • Array
 • Array
 

Kawasaki herättää legendan henkiin

Triumphin Bonneville –malliston yksi mielenkiintoisimmista malleista on Speedmaster, joka näyttää siltä, että se kuuluisi vuosikymmenen takaisiin aikoihin. Vaikka ulkokuori on vanhan oloinen, on tekniikka modernia. 1200-kuutioinen pata ei hevosvoimilla retostele, mutta 77 kaakin vaatimattomuutta paikataan muhkealla 106 Nm:n väännöllä.

Kawasakin retrouutuus nojaa puolestaan 70-lukuun. Tuolloin markkinoilla oli Kawasaki Z1, jonka 900-kuutioinen moottori ja klassinen ulkokuori on kopioitu uutuusmalli Z900:n melko tarkasti. Voimaa uutuudessa on toki reippaasti enemmän kuin esikuvassa ja modernia tekniikkaa on radiaalijarrujen ja luistoneston muodossa.

Perinteitä kunnioitetaan toki myös custompyöräpuolella, jossa uutuuksia esiteltiin Indianilta ja Harley-Davidsonilta. Indianin Scout lienee tulevan kauden myydyimpiä malleja ja HD uskoo uuden Solftail-perheensä vetovoimaan. Softaileista löytyy yhdeksän eri versiota, josta jokainen HD-fanaatikko löytänee oman suosikkinsa.

Vaikka prätkämyynti on viimeiset vuode  polkenut paikallaan, ei pyyhettä vielä olla heitetty kehään. Kauppiaiden tunnelmat ovat positiiviset ja moni uskoo myynnin kääntyvät vihdoin nousu-uralle. Mallistosta se tuskin jää kiinni, sillä uutuuksia nähtiin jälleen kasapäin. Messuilla kävi viikonlopun aikana lähes 60 000 uteliasta, joten kiinnostusta kaksipyöräisiä kohtaan riittää edelleen.

Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla NettiX-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä