Toiminto ei ole käytössä, koska olet kieltänyt evästeiden käytön tähän tarkoitukseen. Muuta valintojasi evästeasetuksista.
Nettimoton Projekti-XJR – Valmis kahvilamuskeli - Artikkeli - Nettimoto

Nettimoton Projekti-XJR – Valmis kahvilamuskeli

Koeajot 22.02.2016

MP16-Messujen Petrol Circuksessa näytillä ollut Nettimoton rakennusprojekti Yamaha XJR jäi ilman palkintoa, mutta sai osakseen ison kasan kehuja.

Nettimoton projektipyörän rakentaminen saatettiin alulle joulukuun alussa, jolloin kohteeksi valikoitunut Yamaha XJR seisoi vielä tallissa autuaan tietämättömänä tulevasta koitoksesta. Hieman vajaa pari kuukautta myöhemmin muodonmuutos oli lähes täydellinen ja pyörä nähtiin uudessa kuosissa Petrol Circuksessa.

Vuoden 1998 Yamaha XJR oli lähtökohdaltaan erikoinen aihio café racer –henkiselle pyörälle, sillä normaalisti kahvilakilpureiksi rakennetaan pienemmällä kuutiotilavuudella varustettuja ”pikkupyöriä” joiden idea perustuu pitkälti ketteryyteen ja keveyteen. XJR:n kohdalla lähestymiskulma oli juuri päinvastainen, sillä Yamahan klassikkomalli tunnetaan lähinnä juurevasta voimasta ja raskaasta elopainosta.

Juuri tästä syystä lähtökohdaksi oli haussa hieman persoonallisempi vaihtoehto, jolloin lopputuloksestakin tulisi tavanomaisesta poikkeava. Valmista pyörää voisikin nimittää ennemminkin kahvilamuskeliksi kuin perinteiseksi café raceriksi.

Pienellä vaivalla uusi pyörä?

Array

Alun alkaen projektin piti keskittyä lähinnä takahäkin ja –katteen muutokseen, vilkkujen ja stongan vaihtoon sekä maalaukseen. Nälkä kuitenkin kasvoi kiihtyvällä vauhdilla ja lopulta uutta syntyi huomattavasti aiottua enemmän.

Projektin alkuvaiheessa työt edistyivät vauhdilla ja pyörä saatiinkin purettua alkutekijöihinsä yhden illan aikana. Tieltä saivat väistyä orkkiskatteet, äänenvaimentajat, stonga, vilkut, valot, ilmanputsari, mittaristo ja virtalukko.

Suuritöisin operaatio koko rakennusprojektissa oli ehdottomasti uuden takakatteen työstäminen. Homma lähti liikenteeseen takakatteen purkamisella, takahäkin katkaisulla ja uuden takarungon hitsaamisella. Tämän jälkeen paikalleen soviteltiin uusi takakate, penkin pohja ja undertail, jotka kaikki vaativat melkoisen määrän jumppaa.

Takakatteen onnistuminen oli yleisilmeen kannalta tärkeä, sillä valinta oli rohkea. Takakate ei edusta perinteistä Caferacer-tyyliä, vaan lainaa elementtejä 70-luvun italialaisista supersport-pyöristä. Sen sopiminen yhteen hieman modernimman ja massiivisemman tankin kanssa ei ollut itsestään selvää. Lopullinen sopivuus selvisi vasta maalaamisen jälkeen, mutta lopputulokseen on pakko olla tyytyväinen.

Kenny Roberts

Kelta-musta-valkoinen värimaailma sopii erityisesti takakatteen kanssa hyvin yhteen, sillä pyörän muotokieli tuo vahvasti mieleen esikuvana toimineen Kenny Robertsin aikaiset superpyörät Toki mukana on paljon moderniakin ilmettä, sillä tarkoituksena ei ollut suinkaan rakentaa 70-lukulaista pastissia.

Kovalla ja leveällä penkillä varustettu istuinosa ei suoraan sanoen ole sieltä kaikkein mukavimmasta päästä, mutta tällaisissa asioissa painoarvoa on annettava enemmän ulkonäölle kuin matkustusmukavuudelle. Jälkikäteen ajateltuna omaa hanuria olisi kuitenkin kannattanut ajatella hieman enemmän.

Mittasuhteiltaan pyörästä tuli huomattavasti normaalia haastavampi, sillä kauemmas eteen viety ohjaustanko tekee siitä pienelle kuskille haastavan tapauksen. Lyhytkätinen kuljettaja joutuu varmasti kurkottelemaan ylettääkseen hallintalaitteisiin, mutta toisaalta pyörä on suunniteltu palvelemaan yhden kuskin tarpeita.

XJR pitää sisällään useita katseen kiinnittäviä yksityiskohtia, joita ovat persoonallisen takakatteen lisäksi ehdottomasti takarenkaan päälle tuotu kilventeline. Se on tehty teräsputkesta, joten lopputulos on jämäkkä ja se kestää vaikka takapään ilmaan nostamisen. Sama pätee muihin muutoksiin, sillä metalli- ja maalityöt tehnyt Luisu’s Garage piti huolen siitä, että kaikki osat on tehty kestämään kovaa käyttöä.

 • Array
 • Array
 

Modernia twistiä

Modernia twistiä ja harkittuja yksityiskohtia edustavat myös tangonpäävilkut, jotka ovat saksalaisvalmistaja Kellermanin tuotantoa. Muualla kuin kotimaassa ne riittäisivät ainoiksi vilkuiksi, mutta Kekkoslovakiassa täytyy varustautua myös taakse tulevilla vilkuilla, joten sellaisen on leivottava kiinni vielä ennen muutoskatsastusta. Modernia tyylisuuntaa edustaa myös Koson D1 Oled –mittaristo, joka on huomaamaton, mutta toimiva kokonaisuus.

Renkaiksi valikoituivat Continentalin TKC80:t, jotka soveltuvat sekä asfaltille että hiekalle. Niiden valinta perustuu sekä ulkonäöllisiin seikkoihin että monikäyttöisyyteen. Ilmeestä tulee rouheampi ja ajamista ei tarvitse rajoittaa pelkästään hyväkuntoiselle asfaltille, vaan Yamahalla voi ottaa ajoittain syrjähyppyjä myös hieman huonompikuntoisille tieosuuksille.

Vaikka pyörä kävi jo näytillä Petrol Circuksessa MP16-messuilla, on projekti edelleen hieman kesken. XJR vaatii kaasareiden säätämistä, penkitystä ja isoa osaa sähkötöitä. Mittariston telineen tieltä väistynyt virtalukko odottaa myös uutta paikkaa, eikä mittaristoa, vilkkuja tai valoja ole vielä kytketty toimintaan.

Urakkaa riittää siis vielä lopputalveksi ja ajokausi tullee todennäköisesti yllättämään rakentelijan. Himo on kuitenkin melkoinen saada pyörä mahdollisimman pian liikenteeseen, sillä lähtökohtana oli tehdä ajettava pyörä, ei pelkkä näyttelyrassi. Parhaillaan olemme hieromassa kauppoja eräästä turbosarjasta. Jos se vaihtaa omistajaa, saattaa kevät tulla hieman liian äkkiä.

Tuomas Rajala

Tuomas Rajala
Tuomas Rajala on auto- ja moottoripyörämies, jonka mielestä leluja ei koskaan voi olla liikaa. Hän kärsii kroonisesta ostohumalasta ja päivät kuluvat selaillen uusia leikkikaluja. Autotallista löytyy Toyota Land Cruiser ja Mini Cooper S Clubman. Katupyörinä toimivat Honda CBR1000RR ja rakenneltu Yamaha XJR. Kurahommat hoidellaan Honda CRF450R:llä.

Kommentit

Nettimoton käyttäjien antama arvosana:
OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla Nettix-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä