TM käyttötestissä Honda VFR 1200 FD

Koeajot 19.01.2011

Honda toi viime vuonna markkinoille kaksoiskytkinvaihteistolla varustetun moottoripyörän. Otimme VFR 1200 FD -mallin käyttötestiin heti tuoreeltaan. Erityisesti halusimme perehtyä siihen, miten hyvin automaailmasta tuttu automaattivaihteisto toimii moottoripyörässä ja miten helppoa ajo ilman kytkinkahvaa ja vaihdepoljinta on.

TM-käyttötestipyöräksi valitaan useimmiten pyörä, joka on myyntitilastojen mukaan suosittu malli. Tällä kertaa päädyttiin kuitenkin kauden uutuuspyörään, koska Honda tuo VFR:n FD-mallissa markkinoille mp-maailmassa uutta tekniikkaa.

VFR:n uutuus on kaksoiskytkinvaihteisto. Kaksoiskytkinvaihdelaatikko on viime vuosina yleistynyt autoissa. Johtavassa asemassa kehityksessä on Volkswagen-konserni, joka käyttää vaihteistosta nimeä DSG. Ulospäin tekniikka näkyy Hondassa siinä, että pyörässä ei ole kytkinkahvaa eikä vaihdepoljinta.

Alkukeväästä 2010 myyntiin tuli perinteisellä vaihteistolla varustettu malli ja kesän alussa FD-kaksoiskytkinversio. TM sai testipyörän 7. kesäkuuta, jolloin kiivastahtinen ajokausi pantiin käyntiin.

Lähes kaikki kuljettajat raportoivat D- ja S-vaihteistoasentojen eroista. D-asennolla ajettaessa pyörä tuntuu laiskalta. Esimerkiksi kun lähdetään ohitukseen, tietokone miettii liian pitkään pienemmälle vaihtamista.

D-asento tarjoaa hyvin herkästi käyttöön myös liian isoa vaihdetta. Se saattaa jyrryttää kuutosvaihteella jo 50 km/h nopeudessa. Osaltaan tästä syystä voimansiirto kolisee, koska moottori työskentelee liian pienillä kierrosluvuilla.

S-asennossa kaikki on toisin. Se vastaavasti huudattaa moottoria liian pienillä vaihteilla. Se ei valitse kotimaan maantienopeuksissa juuri koskaan isointa eli kuutosvaihdetta. Moottoriteillä S-asento toimii hyvin, kun vaihdelaatikko hakee kuutosvaihteen. Vaihdelaatikko on selvästi räätälöity moottoritieajoon.

Manuaalivaihteisto toimii myös puoliautomaattisesti. Kun ajaa manuaalilaatikolla, vaihteisto vaihtaa automaattisesti pienemmälle vaihteelle, mikäli kuljettaja unohtaa sen tehdä. Isomman vaihteen suuntaan näin ei tapahdu.

Pyörä, jossa ei ole kytkinkahvaa eikä vaihdepoljinta, vaatii aluksi totuttelua. Ensikommentit olivat aina samansuuntaisia: ”Hain ensimmäisessä risteyksessä pienempää sisään vasemmalla jalalla. Jalka hapuili tyhjää”. Suurin osa kuljettajista kuitenkin tottui tilanteeseen varsin nopeasti.

Takajousitus on varustettu kätevällä esijännityksen säädöllä. Säätöä ei vain tarvinnut paljon muutella, koska se piti kääntää jäykimpään asentoon heti testin alussa. Takajousi on liian löysä Hondan suurelle omapainolle. Paluuvaimennuksen säädön kanssa tilanne on samanlainen. Nupit oli käännettävä kaakkoon, ja silti vaimennusta ei löydy riittävästi.

Muutamista toiminnallisista puutteista huolimatta kaksoiskytkinvaihteisto sopii moottoripyörään, ainakin isoon matkapyörään. Muiltakin osin Honda VFR 1200 FD osoittautui oivalliseksi matkapyöräksi, jolla Euroopan turnee kumppanin ja matkatavaroiden kanssa sujuu lokoisasti. Sillä varauksella, että takajousitusta parannetaan.Käyttötestipyörä on esillä moottori purettuna MP-näyttelyssä Helsingin messukeskuksessa 3.-6.2.2011.Tiivistelmä TM:n 2/11 artikkelista


Osta ja lue koko juttu Honda VFR 1200 FD -käyttötestistä

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla NettiX-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä
tai

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä