Velocifero MAD 500 – Skeitti, polkupyörä ja potkulauta

Koeajot 05.06.2017

Polkupyörään rinnastettava sähköpotkulauta on tämän kesän trendipeli. Helppous ja edullisuus tekevät siitä verrattoman liikkumisvempeleen kaupunkiin.

Moni tien ja varsinkin jalkakäytävän käyttäjä on varmasti hämmästellyt katukuvassa alati kasvavaa sähkötoimisten kulkupelien määrää. Nuorison suosimat hoverboardit, eli tasapainoskootterit ovat jo arkipäivää miltei missä tahansa ja nyt tuloaan ovat tekemässä potkulaudan ja mopon risteytykseltä näyttävät skootterit.

Aiemmin pieniä sähkökulkineita saivat käyttää liikenteen seassa vain seniorit ja liikuntavammaiset, mutta vuoden 2016 alussa voimaan astuneiden lakimuutosten jälkeen sähköisillä kulkupeleillä saa kulkea kaikki. Lain silmissä maksimissaan 15 km/h kulkevat laitteet, eli hoverboardit yms. rinnastetaan kävelijöihin ja korkeintaan 25 km/h kulkevat ns. sähköpotkulaudat vertautuvat polkupyöriin.

Se taas tarkoittaa sitä, että niillä ei ole minkään sorttisia käyttömaksuja, vakuutusmaksuja eikä myöskään ajoon vaadittavaa ikärajaa tai ajokorttia. Käytännössä sähköpelillä saa suhailla liikenteen seassa melko vapaasti, kunhan liikennesäännöt ovat edes jollain lailla hallinnassa.

Sähköpotkulautojen markkinoille on tämän kevään aikana tullut useampiakin eri merkkisiä ja mallisia laitteita, joten valinnan varaakin markkinoilta alkaa pikkuhiljaa löytymään. Yksi niistä on italialainen Velocifero MAD 500, jota maahantuo Järvenpäässä toimiva Masco Oy.

Äijämäinen sähkömopo

Sikäli kun nyt sähköskootteria voi äijämäiseksi luonnehtia, on MAD 500 sitä ainakin nyt ulkonäkönsä puolesta. 145mm leveät ”mankimaiset” nappularenkaat sekä hieman reilumpi maavara viestittävät, että kestopäällyste ei ole ainoa ajopinta, jossa MAD 500 viihtyy.

Silmiinpistävä yksityiskohta on skeittilaudan näköinen astinlauta, jossa jalkoja voi pitää ajon aikana useammassakin eri asennossa. Laudan voi myös halutessaan vaihtaa toisen näköiseen. Vaihtoehtoja on tarjolla kuusi kappaletta ja itse skootteriin voi valita 3 eri väriä. Satula ja ohjaustanko ovat korkeussäädettäviä ja laitteen saa myös pakattua vaikka auton takakonttiin, jos hetkisen jaksaa askarrella.

Aivan pelkän käden käänteessä operaatio ei onnistu, vaan homma vaatii mm. satulan irrotuksen sekä ohjaustangon taittamisen. Ja kun painoakin potkulaudalla on sen 45 kiloa, on kyytiin nostajan selän syytä olla ainakin kohtuullisessa kunnossa.

Velociferossa käytetään perinteisen mallisia lyijyakkuja, mikä osaltaan selittää rehevän omamassan. Toisaalta MAD 500 kantaa parhaimmillaan 140 kiloisen kyytiläisen, joten isompikin karpaasi uskaltaa sen selkään istahtaa.

Uusi moottori, enemmän vääntöä

Tälle vuodelle MAD 500 sai uuden 500W harjamoottorin, jonka kerrotaan olevan edellismallia vääntävämpi. Moottori on kiinni rungossa ja toisioveto on hoidettu ketjulla. Akkujen täyteen lataukseen kuluu aikaa 4-6 tuntia ja parhaimmillaan latauksella ajelee noin 30 kilometriä. Akkujen riittävyys on vahvasti riippuvainen kuskin koosta sekä tietysti kaasukapulan asennosta.

Raskaasti käskyttäessä ja jatkuvasti 25 km/h:n huippunopeudella ajaessa lyijyakkujen varaus hiipuu huomattavasti luvattua nopeammin. Käytännössä Velociferolla rullailee kaupunkioloissa kuitenkin 15 – 20 kilometriä helposti. Akut ehtivät hyvin latautua täyteen iskuun normaalin työpäivän aikana.

Moottori tuntuu täydellä akulla ajaessa erittäin pontevalta. Paras terä kaikkoaa kuitenkin selvästi akun varauksen laskiessa ja loppuvaiheessa meno onkin jo melko rauhallista. MAD 500:sta löytyy jousitus niin edestä kuin takaakin, mikä mukavoittaa ajelua selvästi verrattuna jousettomaan kulkupeliin. Myös vaijeritoimiset levyjarrut ovat vakiovarusteita.

Parasta jarruissa on niiden näyttävä ulkonäkö, mitään mullistavaa pysäytysvoimaa ne eivät tarjoa. Jarruteho riittää kuitenkin kohtuullisen hyvin Velociferon tarjoamiin vauhteihin, mikä lienee tärkeintä. Mihinkään huimisteluun tämänlaista laitetta ei tietysti ole tarkoitettukaan, vaan ennen kaikkea leppoisaan ja vaivattomaan etenemiseen paikasta toiseen.

Toimii myös soratiellä

Rupulimman rengaspinnan, jousituksen ja korkeamman maavaran ansiosta MAD 500 toimii myös soratiellä ongelmitta, eikä kokeilumielessä suoritettu ajelu juurakkoisella metsäpolullakaan aiheuttanut pohjakosketuksia.

Ohjaustangossa on pieni jälkiasenteisen näköinen näyttö, josta ilmenee kuljettu matka, akun varaustila sekä nopeus. Näkyvyyttä lisäävät LED-ajovalot sekä takavalo ja varusteluun kuuluu kaksi varustekassia, jossa esim. laturia voi kuljettaa mukana. Se mitä kassissa kannattaa kantaa myös mukana on järeä lukko, jolla Velociferon lähtöä pitkäkyntisten matkaan voi ainakin hieman hidastaa.

Vaivatonta sähköskootterin käyttö kuitenkin on. Avaimesta virta päälle ja kaasua. Ajotuntuma on ensi alkuun hervottoman huojakka, mutta siihen tottuu nopeasti. Kaupungin vilinässä matka taittuu todella nopeasti, aikaa kuluu lähinnä kanssaihmisten kyselyihin vastaillessa. Kiinnostuneita Velociferon ympärillä riittää joka kerran, kun liikennevaloihin pysähtyy.

Kaupungin keskusta-alueella liikkuessa hymy on herkässä niin kuskilla kuin katsojallakin ja Velocifero tuntuu suorastaan kylvävän iloisuutta ympärilleen. Muuan varttuneempi rouva ehtii liikennevaloissa seistessä kertoa, kuinka tuollainen olisi 13 vuotiaalle tyttärenpojalle juuri sopiva kulkupeli.

Hetken päästä joku innokas pikkupoika kysyy, että ”keuliiks toi?”. No ainakaan pelkällä kaasulla keulimiseen MADin voimavarat eivät riitä, mutta kaipa senkin oikein yrittämällä selälleen saa.

Kuljettajalla erityinen vastuu

Kanssakulkijoiden mielipiteet olivat siis pääosin positiivisia, vaikka kyllä muutaman kiukkuisenkin mulkaisun allekirjoittanut sai osakseen, kun pyörätiellä ohitti hitaammin kulkevaa hieman vauhdikkaammin. MAD 500 kun ei pahemmin ääntä itsestään pidä, niin ohitettavalle se tuntui tulevan aina yllätyksenä. Onneksi varusteisiin kuuluu lain vaatima ja varsin roisin äänen omaava torvi.

Äänettömällä sähköpelillä ajellessa sen kuljettajalle lankeaakin aivan erityinen vastuu, kun muu liikenne täytyy huomioida eri tavalla ja olla itse valmis väistämään, vaikka säännöt muuta sanoisivatkin. Tästä syystä sähköpotkulautaa ei mielellään kovin nuorelle kuskille luovuta, vaikka se lain puitteissa olisikin sallittua. Vauhtia sillä saa aikaiseksi sen verran, että törmäyksen tapahtuessa jälki on varmasti pahaa.

Velocifero MAD 500 maksaa 1290 euroa. Ostaminen vaatii siis jonkin asteisen panostuksen, mutta käyttökustannukset sen sijaan lähentelevät nollaa. Ja vaikka Velociferon laatuvaikutelma jättääkin joissain kohdissa hieman toivomisen varaa, on sen takuu kuitenkin vuoden mittainen.

Käyttäjän näkökulmasta Velocifero MAD 500 tekee juuri sen mitä siltä odotetaankin. Se on helppokäyttöinen, ekohenkinen, halpa ylläpitää ja se on hauska. Mitäpä sitä muuta kaupunkipyörältä kaipaa?

Sami Puskala   

Kehuja: helppokäyttöisyys, halvat käyttökustannukset, ylipäänsä hauska laite

Parantamisen varaa: paino varauksin

Linkki: Nettimotossa myynnissä olevat sähköpotkulaudat

Velocifero MAD 500:

Moottori: Sähkömoottori 500W 48 V / 12 A
Veotapa: Ketju
Runko: Teräs, kokoon taittuva
Toimintasäde: n. 30 km
Huiput: 25 km/h
Latausaika: 4-6 tuntia
Etu/takajarru:   Levyjarru, vaijeritoiminen
Renkaat (etu/taka):  145/70-6
Istuinkorkeus:   750-800 mm
Paino:  44 kg
Kantavuus: 140 kg
Hinta: 1290€
Sami Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla NettiX-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

Kirjaudu sisään

Näytä

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä