Vierumäki Grand National 2017 - Yhteenveto

Jutut 13.06.2017

Toukokuun viimeisenä viikonloppuna järjestetty kaikkien aikojen ensimmäinen Vierumäki Grand National tarjosi huiman näytöksen niin katsojille kuin kilpailijoillekin.   

Legendaarisen Gotland Grand Nationalin sisarkilpailu, Vierumäki Grand National järjestettiin 26.5-27.5 Vesivehmaan lentokentän ympäristössä, jossa reippaasti yli 800 crossi- ja endurokuskia ottivat mittaa tosistaan tapahtumaan varta vasten rakennetulla radalla. Mittaa radalle kertyi pisimmillään lähemmäs 20 kilometriä, jonka nopeimmat ehtivät kiertää 9 kertaan.

Kisa oli jaettu kahdelle päivälle ja perjantaina ajettiin nuorten kultakypäräluokka, juniorit, sähköpyörät sekä vanhemmista pyöristä koostuva Classic-luokka. Jo pienten kultakypärien ensimmäisestä lähdöstä alkaen oli selvää, että paikan päälle ei oltu tultu huviajelulle, vaan puhtaasti kilvanajoon.

Vauhtia pikkunaskaleilla riitti huimasti, eikä vastustajalle annettu milliäkään periksi. Kultakypärät ajoivat omalla lyhyemmällä radallaan, eli kaikista pisimmälle jotokselle nuorimmaisia ei laitettu. Juniorit, sähköpyörät ja Classic-luokka ajoivat varsinaisesta radasta lyhennettyä 10 kilometrin lenkkiä. 

Klassikkojakaan ei säästelty

Array

Oikeaa kilvanajon tunnelmaa löytyi jokaisesta luokasta ja mielenkiintoa herätti varsinkin Classic-luokan pyörät. Sääliä ei kalustoa kohtaan ainakaan liikaa tunnettu ja vanhempia pyöriä käskytettiin siinä missä tuoreempaakin kalustoa. 

Perjantai toimi erittäin hyvänä verryttelypäivänä varsinaiselle pääpäivälle. Lauantaina lähtöviivalta starttasi harrasteluokat ja kaikkein nopeimpien kuskien eliittiluokka. Harrasteluokassa mukana ajoi mm. jalkapallomies Sami Hyypiä, sekä lätkäjätkät Jarmo ”Lelu” Laukkanen ja Pasi ”Nupe” Nurminen.

Sekä Hyypiä että Laukkanen ovat enduroa ajaneet ennenkin, mutta Nurmiselle kisa oli ensimmäinen laatuaan. Nupella ei ennen keväällä alkanutta kisaharjoittelua ollut kokemusta prätkällä ajosta tippaakaan, joten haastetta herralla kilpailuun valmistautuessa riitti. 

Näyttävät ja pölyntäyteiset yhteislähdöt

Harrasteluokat oli jaettu useampaan ryhmään kuljettajien iän perusteella ja kilpailijat päästettiin matkaan kolmessa aallossa, viiden minuutin välein. 

Tämä oli tarpeen jo pelkästään kuljettajien välisten tasoerojen loiventamiseksi, mutta myös harrastekuskien valtaisan määrän vuoksi. Yhteensä harrasteluokissa oli lähtijöitä noin kuusisataa, joten samanaikainen yhteislähtö olisi päätynyt melko varmasti romuralliksi. Tosin näyttävyyttä ei ”vain” parin sadan kuljettajan yhteislähdöistäkään puuttunut. 

Leveän lähtösuoran päässä vauhtia oli reilusti toista sataa ja kun 200 voiton nälkäistä kilpailijaa änkeää kapenevaan ensimmäiseen mutkaan, on rata tapahtumia täynnä. Lähdön ja itseasiassa koko kisan suurimmaksi haasteeksi muodostui rutikuivasta radasta nouseva valtaisa pöly, joka kisan vanhetessa vain paheni pahenemistaan. 

Lähdössä taaemmaksi jääneet joutuivat etenemään käytännössä nolla näkyvyydellä, kunnes porukka vähitellen hajaantui. Myös kilpailun edetessä maasta esiin työntyneet suuret kivet hankaloittivat pystyssä pysymistä kisan loppua kohden. Kuin ihmeen kaupalla isoilta haavereilta kuitenkin vältyttiin ja kaikki lähdötkin onnistuvat nappiin. Kolmen tunnin urakoinnin jälkeen maaliin saapui melkoisen voipuneen näköistä porukkaa.

Futis vai lätkä?

Futarin ja lätkämiesten välinen kisa ratkesi odotetusti porukan kokeneimman kaverin, Sami Hyypiän melko suvereeniin voittoon. Mies sijoittui luokassaan sijalle 63 ja kierroksia kerääntyi yhteensä 7 kappaletta. Jarmo Laukkasen sijoitus oli 140. ja kierroksia kertyi viisi. Pelicans-mies Pasi Nurminen sijoittui luokassaan sijalle 160 neljällä täydellä kierroksella, mikä on vasta-alkajalle ehdottomasti hatun noston arvoinen suoritus.    

Eliitti-luokan lähdössä kilpailijoita oli noin 150 ja vauhti selvästi ammattilaistasolla. Melko tiukan kolmen tunnin kilvan jälkeen voittajaksi kruunattiin lopulta Euroopan huippuihin kuuluva Ruotsin Joakim Ljunggren. Toiseksi sijoittui vain kolmen minuutin erolla Suomen Toni Eriksson ja kolmanneksi tuli kahdeksan kertainen Gotland Grand Nationalin voittaja Ruotsin Mats Nilsson. Kierroksia kärkikolmikolle kertyi yhdeksän. Kaikkiaan kisaan oli ilmoittautunut reilut 900 kilpailijaa, joista paikan päälle saapui n. 800-850. 

Homma toimi hyvin, mutta paranneltavaakin jäi

Vierumäki Grand Nationalin vastaava tuottaja Juuso Pulliainen kertoo, että tapahtuma sujui pääosin hyvin ja ilman suurempia ongelmia.    

”Tapahtuma järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa ja palautteen perusteella onnistuimme kohtuullisen hyvin. Esille on kuitenkin tullut jonkin verran epäkohtia, joihin tullaan vastaisuudessa puuttumaan. Ehkä suurimpana näistä on hieman puutteelliseksi jäänyt opastus itse kilpailukeskukseen. Yleisö ei oikein löytänyt paikan päälle, vaan tyytyivät seuraamaan kisaa muualla reitin varrella”, Juuso Pulliainen kertoo. 

”Katsojia oli reitin varrella ja tapahtumapaikalla varovaisesti arvioiden yhteensä 3500-6000, joten kiinnostusta selvästi löytyy. Vierumäki Grand Nationalista on tarkoitus tehdä jokavuotinen perinne. Ensi vuodelle tapahtumaa on tarkoitus kasvattaa ja tietysti parantaa sekä asiakkaiden että kilpailijoiden kokemusta ja viihtyvyyttä”, Pulliainen toteaa.

Suomi voittoon ensi vuonna

Kilpailijoilta tullut palaute on sekin ollut pääsääntöisesti positiivista. ”Kuskien mukaan rata oli pääosin mainio. Kuivuudesta johtunut radan pölyäminen aiheutti jonkin verran ongelmia, mutta siitäkin selvittiin ilman isompia haavereita”.

Pulliainen kiitteleekin erityisesti kuskeilta sekä muilta tahoilta tullutta rakentavaa palautetta, joiden ansiosta virheisiin ja epäkohtiin voidaan ensi kerralla paremmin puuttua. ”Joitain asioita ei välttämättä tule edes ajatelleeksi, ennen kuin joku asiaan paremmin perehtynyt tulee siitä reilusti kertomaan” Pulliainen lisää vielä.

Kaiken kaikkiaan VGN oli tapahtumana kuitenkin erittäin viihdyttävä ja sellaisenaan erittäin tervetullut lisä täkäläisten moottoriurheilutapahtumien kirjoon. Nyt kun hommaa on hieman harjoiteltu, niin jospa se kirkkain mitali jää sitten ensi kerralla tänne kotimaahan. Seuraava Vierumäki Grand National järjestetään 11.-12.5.2018.    

Sami Puskala

Kilpailun kaikki tulokset löydät osoitteesta: www.finnresults.fi

Sami Puskala
Sami Puskala Sami Puskalan pohjaton rakkaus autoja ja moottoripyöriä kohtaan on saanut alkunsa pikkupoikana Volkkarin takapenkillä unelmoiden. Tänä päivänä unelmia edustavat viriili Toyota Corolla ja hieman seniilimpi Volvo V70. Unelmaprätkä odottaa kaupan hyllyllä, mutta historiaan mahtuu iso liuta kaksipyöräisiä.

Kommentit

OK
 • Rekisteröityminen
  kannattaa!

  Pyyhkäise, niin teidät miksi
 • Yhdet tunnukset käyvät
  kaikilla NettiX-sivustoilla.

 • Suosikkilistasi pysyy
  ajantasalla joka laitteessa.

 • Saat samat hakuagentit
  käyttöön kaikkialla.

Rekisteröityminen on yksityiskäyttäjälle ilmaista:

-

 

,

, cm3, kW

 /3 
.

Uusi maksutapa - Mobiilimaksu

Mobiilimaksu on uusi helppo ja nopea maksumuoto, jolla voit maksaa suoraan puhelinlaskullasi ilman rekisteröitymistä suoraan Internet-selaimesta.

Palvelu toimii kaikilla laitteilla, kuten matkapuhelimet, tabletit ja tietokoneet, joissa on Elisan, Saunalahden, Telian tai DNA:n data-yhteys. Mobiilimaksun käyttäminen on mahdollista, kun käytät laskutuskelpoisen liittymän datayhteyttä. Elisan ja Saunalahden liittymillä Mobiilimaksu on mahdollinen millä tahansa yhteydellä (vaatii liittymän numeron syöttämisen).

TAI

 

 

Kirjaudu sisään

Näytä

Sinulla on keskeneräinen ilmoitus. Mitä haluat tehdä?

Haluatko poistaa kuvan?

Unohditko salasanan?

Haluan vastausviestin

Anna lähettämämme koodi

Koodi on lähetetty osoitteeseen

Salasanan uusiminen

Näytä